המדריך השלם למהירות גלישה

האינטרנט עם הביצועים הטובים ביותר

לבדיקת מהירות

בדיקות, בעיות ופתרונות

האינטרנט שלכם איטי? קראו את המדריך הבא וגלו כיצד לבדוק את מהירות הגלישה שלכם, מה עשוי לגרום להאטה ואיך אפשר לפתור את התקלה ולחזור למהירות שאליה אתם רגילים. מהירות הגלישה באינטרנט היא מסוג הדברים שאנחנו לא שמים לב אליהם עד שמשהו משתבש. אז מה עושים כדי להחזיר אלינו את מהירות הגלישה הגבוהה? מהירות הגלישה שלנו באינטרנט מושפעת מקשת רחבה של גורמים, החל מהדפדפן שאנחנו גולשים בו, דרך הראוטר שמחבר אותנו לרשת ועד לחבילת הגלישה שרכשנו מספק האינטרנט. המדריך שלפניכם יעזור לכם לערוך בדיקה מקיפה ויסודית של כל הגורמים הללו וכמה נוספים, כדי לאתר במדויק את הסיבה להאטה במהירות ולפתור אותה בהקדם האפשרי. אז עמדו בפיתוי להשליך את המחשב מבעד לחלון והמשיכו לקרוא – הפתרון בדרך.

בצעו בדיקת מהירות

הדבר הראשון שתרצו לעשות הוא לבדוק מהי מהירות הגלישה שלכם בפועל. מיד נראה לכם כיצד תוכלו לעשות זאת בקלות, אבל רגע לפני כן, ישנן כמה פעולות שכדאי לעשות כדי לקבל תוצאה מדויקת יותר של הבדיקה:

אתחלו את המודם - הראוטר שלכם. המודם והראוטר עובדים יחד כדי לאפשר למחשב שלכם גישה לאינטרנט, ומהווים למעשה מחשב קטן בפני עצמו. בדיוק כמו במחשב או בסמארטפון שלכם, ישנן מגוון של תקלות שעשויות לגרום לאותו מחשב לתפקד פחות טוב מכפי שהוא אמור, ובמקרים מסוימים הדבר בא לידי ביטוי במהירות גלישה איטית. אתחול מהיר יכול להחזיר את המערכת לפעולה תקינה.
כל מה שעליכם לעשות הוא:
  • לנתק את המכשיר מהחשמל (לא מספיק לכבות, חשוב לנתק לגמרי מהשקע).
  • לחכות 15-20 שניות, ולחבר את המכשיר חזרה.
  • לחכות דקה או שתיים עד שהוא יחזור לפעילות רגילה.
ודאו שכל המכשירים האחרים מנותקים מהרשת: זהו הצעד החשוב ביותר לביצוע לפני בדיקת מהירות גלישה. לפני שאתם עורכים את הבדיקה על המחשב שלכם, ודאו כי אתם לא משתמשים באינטרנט באותו זמן לצרכים אחרים.
סגרו לשוניות פתוחות, ודאו שתוכנות הורדה או סטרימינג אינן פעילות ושימו לב כי אין עדכונים של מערכת ההפעלה שיורדים ברקע. כמו כן, בדקו את המכשירים האחרים שמחוברים לרשת (כולל טלוויזיות וסמארטפונים) ונתקו אותם במידת האפשר.
לבדיקת אופטימלית יש לחבר את המחשב עם כבל רשת למודם-ראוטר במידת האפשר. בדיקה מהימנה ויציבה מתבצעת בחיבור קווי. ניתן לחבר לכל אחד משקעי הרשת במודם-ראוטר (ממוספרים 1-4 בד"כ).
אתחלו את המחשב שלכם: כפי שציינו בהקשר של המודם -ראוטר, חלק חשוב מבדיקת המהירות קשור לחומרה עליה אתם עובדים, ולכן אתחול של כל המכשירים המחוברים לרשת עשוי להיות בעל השפעה מהותית על מידת הדיוק של הבדיקה.
עשו ריסטרט מהיר למחשב – ואתם מוכנים.
כדי לבצע בדיקת מהירות גלישה בחינם, בקלות ובמהירות, היכנסו למד מהירות הגלישה הזה. לחצו על הכפתור "התחל בדיקה", והמתינו. לאחר מספר שניות, יתקבלו תוצאות הבדיקה במסך שייראה כך:
מה כל המספרים האלה אומרים?
חבילת האינטרנט שרכשתם מהספק שלכם מבוססת לרוב על מהירות הורדה המצוינת ביחידות של מגהביט לשניה או Mbps. בדיקת מהירות גלישה בוחנת את מהירות ההורדה שלכם בפועל, כמו גם גורמים אחרים כמו מהירות ההעלאה וזמן ההשהיה.
מהירות ההורדה היא המהירות בה מידע מועבר מהשרת למחשב או לרשת הביתית שלכם. ברוב חיבורי האינטרנט, מהירות ההורדה גבוהה הרבה יותר ממהירות ההעלאה, וזאת בשל העובדה שרוב הפעולות שאנחנו מבצעים ברשת (למשל טעינה של אתרים או סטרימינג של סרטוני וידאו) מצריכות הורדה ולא העלאה של מידע. מהירות ההורדה נמדדת כאמור במגהביטים (megabits) פר שניה, Mbps.
מהירות ההעלאה מציינת את המהירות שבה אתם יכולים להעלות מידע לאינטרנט. מהירות ההעלאה באה לידי ביטוי למשל כששולחים קבצים גדולים במייל, כשמשתמשים בוידאו-צ'אט או כשמעלים סרטונים ליוטיוב. מהירות ההעלאה נמדדת גם היא ב-Mbps.
הפינג (זמן ההשהיה) מייצג את זמן התגובה של החיבור שלכם. פינג הוא אות שנשלח ממחשב אחד למחשב אחר באותה הרשת. מחשב אחד שולח פינג לשני, וזה מגיב בפינג משלו. הזמן שלוקח לפינג החוזר להגיע למחשב הראשון נמדד במילישניות, וזהו זמן ההשהיה של החיבור שלכם לאינטרנט. ככל שזמן ההשהייה הוא נמוך יותר, כך החיבור הוא איכותי יותר.

קיבלתם תוצאה נמוכה מחבילת הגלישה שלכם?

הנה כמה סיבות אפשריות לבעיה, והפתרונות עבורן.


הדבר הראשון שתרצו לעשות הוא לבדוק מהי מהירות הגלישה שלכם בפועל. מיד נראה לכם כיצד תוכלו לעשות זאת בקלות, אבל רגע לפני כן, ישנן כמה פעולות שכדאי לעשות כדי לקבל תוצאה מדויקת יותר של הבדיקה:

בעיה בראוטר כפי שהזכרנו קודם לכן, הראוטר הוא בעצם מחשב קטן שמנהל את הרשת שלכם. כאשר הראוטר פגום או שיש בו תקלה, הוא אינו יכול לספק את מהירות הגלישה בחבילת האינטרנט שרכשתם.
כמו במחשב, תקלות רבות בראוטר יכולות להיפתר על ידי אתחול פשוט, אבל קורה גם שהבעיה היא מורכבת יותר ומצריכה טיפול יסודי.
קיים הבדל בין גלישה ב wifi לחיבור קווי. יש להתחיל בבדיקה של החיבור הקווי ומשם להמשיך ל wifi.
אם הראוטר שלכם הוא כבר אזרח ותיק, יתכן כי הוא אינו מסוגל עוד לעמוד במהירות שמסופקת בחבילת הגלישה שרכשתם. אם כל שאר השיטות נכשלו, קיים סיכוי טוב שהחלפה של הראוטר לדגם חדש יותר תפתור את הבעיה.
בעיה במחשב עצמו במידה ויש פערים בין מחשבים שונים, כדאי לבדוק אם הבעיה היא במחשב עצמו.
הנה כמה מהתקלות הנפוצות ביותר:

  • וירוסים ותולעים למיניהם: תולעת אינטרנט היא סוג מסוים של תוכנה זדונית המתפשטת ממכשיר למכשיר דרך רשתות מחשב. אם אחד מהמחשבים שלכם נדבק באחת כזו, הוא עלול להתחיל לייצר תנועת רשת ללא ידיעתכם וליצור את הרושם שהחיבור שלכם לאינטרנט הוא איטי. וירוסים ותוכנות זדוניות בכלל נוטים גם לגזול הרבה מזיכרון המחשב, דבר נוסף שעשוי לגרום למהירות הגלישה להיראות איטית.
    כדי לוודא שלא נפלתם קורבן לתוכנה זדונית כזו או אחרת, התקינו תוכנת אנטיוירוס אמינה ובצעו באמצעותה סריקה יסודית של המחשב שלכם. ברוב המקרים, התוכנה תאתר ותטפל בוירוסים שהתגנבו למערכת שלכם ומהירות הגלישה (כמו גם ביצועי המחשב באופן כללי) תחזור לקדמותה.
  • תוכנות שפועלות ברקע: לעתים, תוכנות מסוימות שמותקנות על המחשב שלכם פועלות כתהליכי רקע בלתי נראים וצורכות חלק מרוחב הפס שלכם. משחקים ותוכנות הקשורות בוידאו הם חשודים עיקריים בפעילות מסוג זה.
    גם תוכנות להורדת טורנטים שנשארו פתוחות ברקע עשויות לגזול משאבי רשת ולגרום להאטה של מהירות הגלישה. בנוסף, תוכנות ומערכות הפעלה מורידות עדכונים באופן אוטומטי, שמעמיסים גם הם על החיבור.
    פתחו את מנהל המשימות של המחשב שלכם כדי לראות אילו תוכנות ותהליכים רצים, ובדקו אם יש כאלו הצורכים הרבה זיכרון אבל אין בהם צורך וניתן לסגרם.
  • אין מקום בכונן הקשיח: המחשב שלכם משתמש במקום הפנוי בכונן הקשיח (Hard disk) שלו כזכרון וירטואלי, ולכן כאשר הוא מלא לגמרי, המחשב נעשה איטי וכך גם מהירות הגלישה שאליה אתם יכולים להגיע. בדקו את השטח הפנוי בכונן הקשיח, ואם הוא אכן מלא נסו אחת או יותר מהפעולות הבאות:
    1. הסירו תוכנות שאינן בשימוש
    2. מחקו קבצים ותיקיות ישנים שאינכם צריכים עוד, או העבירו אותם לענן או לאחסון חיצוני
    3. נקו את סל המחזור שלכם
    4. השתמשו בכלי disk Cleanup של Windows כדי לנקות קבצי מערכת לא נחוצים
    5. על שיטות נוספות ומתקדמות לניקוי ההארדיסק תוכלו לקרוא כאן
  • המחשב זקוק לשדרוג: מחשב ישן (במיוחד אם הוא בן 5 שנים ומעלה) עשוי שלא לעמוד בדרישות המערכת של ספק האינטרנט לקבלת מהירות הגלישה המובטחת. גרסת המעבד, גודל הזיכרון, מערכת ההפעלה וכרטיס הרשת של המחשב – אלה הם רק חלק מהגורמים שעשויים להשפיע על המהירות. בעוד שיתכן כי החלפה של אחד החלקים תספיק כדי לשפר את המצב משמעותית, לפעמים אין ברירה אלא לקנות מחשב חדש לגמרי כדי לקבל תוצאות טובות.
דפדפן האינטרנט
הדפדפן בו אתם משתמשים משפיע גם הוא במידה רבה על מהירות הגלישה שאליה תוכלו להגיע. אם אתם חווים ירידה במהירות, ישנם כמה שינויים שתוכלו לעשות בדפדפן שלכם ועשויים לעזור:
  • נסו לכבות תוספים, סרגלי כלים והרחבות אחרות שמותקנים בדפדפן בו אתם משתמשים. הם אולי מייעלים את העבודה בדפדפן, אבל הם עלולים להאט את מהירות הטעינה של עמודים מסוימים.
  • הפעילו חוסמי פרסומות. לכל אחד מהדפדפנים הקיימים כיום ישנן הרחבות שמאפשרות חסימה של אלמנטים כמו פרסומות, פלאש, JavaScript ועוד. חסימה זו יכולה להאיץ את זמני הטעינה משמעותית ולשפר את חוויית הגלישה בכללותה.
  • החליפו את הדפדפן שאתם משתמשים בו או עדכנו את הגרסה שלו. אתרי אינטרנט הולכים ונעשים מתוחכמים יותר כל הזמן, ולכן דפדפן בגרסה לא עדכנית לא יהיה מסוגל להתמודד עם ריבוי המשימות שנדרשת ממנו כיום. ודאו כי אתם משתמשים בגרסה העדכנית ביותר של הדפדפן, או נסו לעבור לאחד אחר.
עיה באתר אליו גולשים
עד עכשיו דיברנו על החיבור שלכם לאינטרנט ועל הגורמים הרבים המשפיעים עליו, אבל האמת היא שזהו רק צד אחד של המשוואה: השרת של האתר אליו אתם מתחברים צריך גם הוא להיות מסוגל לספק לכם את אותה המהירות שאתם מקבלים מהספק שלכם.
לצורך העניין, אם אתם גולשים במהירות של 40 Mbps, השרת של האתר אליו אתם גולשים צריך לספק לכם את אותה המהירות. חוץ מכם ישנם, מן הסתם, גולשים רבים נוספים שמתחברים אליו, וכולם יחדיו דורשים מהאתר רוחב פס משמעותי ביותר.
אתרים גדולים יכולים בדרך כלל לספק את הסחורה, אבל קורה לפעמים שהשרת של אתר לא מצליח לעמוד בעומס והתוצאה היא שמהירות הגלישה בו נעשית איטית.

טעינה איטית של אתרים היא בעייתית כשמדובר בגלישה במכשירים ניידים. גם ב-2016, יש עדיין אתרים רבים שלא עברו התאמה למובייל, וגורמים שונים כמו קוד האתר, גודל התמונות שלו והשימוש בפלאש פוגעים אנושות במהירות הטעינה שלו במובייל.

חברות ענק כמו גוגל, פייסבוק ואפל עושות מאמצים רבים כדי לסייע לאתרים לשפר את חווית הגלישה במובייל לטובת המשתמשים, ובכל זאת ישנה כברת דרך לעבור עד שנגיע לעולם שהוא באמת Mobile First.

עד אז, אם בדיקת המהירות שערכתם נראית תקינה אבל הגלישה היא עדיין איטית, חפשו דרך מחשב או מכשיר אחר אתר אמין בעל תוכן שניתן להורדה, שמהירות הגלישה בו היא גבוהה. נסו לבצע הורדה למחשב או לסמארטפון שלכם ובדקו מה המצב – אם מהירות ההורדה דרך האתר הזה היא איטית, הבעיה היא בכל זאת אצלכם ולא באתרים אליהם אתם מנסים לגלוש.
תקלה אצל ספק האינטרנט
ספקי האינטרנט חווים גם הם תקלות ונאלצים לעתים להשבית חלק מהשרתים שלהם לטובת עבודות תיקון ותחזוקה. במקרה של האטה במהירות, בדקו את אתר האינטרנט של הספק ואת הפרופילים שלו ברשתות החברתיות - לעתים קרובות, החברה תשתמש בערוצים הללו כדי להודיע על תקלה או עבודות תחזוקה שמתרחשות. אפשר כמובן גם להתקשר לשירות הלקוחות על מנת לקבל את המידע.
במידה ואין תקלה כללית, סביר להניח שנציגי השירות יפנו אתכם למוקד התמיכה הטכנית, שיוכלו לעזור לכם לבדוק את מקור הבעיה ולייעץ לכם לגבי פתרונות אפשריים.

הגיע הזמן לשדרג את חבילת הגלישה

חבילת הגלישה שלכם מורכבת משני רכיבים: ספק ותשתית. התשתית, שמופעלת בארץ על ידי שלוש חברות – בזק, הוט ו-Unlimited, היא החיבור הפיסי בין המחשבים השונים ברשת. הספקים הם אלה שמתווכים בין הגולשים לבין התשתית ומאפשרים לכל אחד מאיתנו להתחבר אליה.
אם עברו כמה שנים מאז הפעם האחרונה ששדרגתם את חבילת הגלישה שלכם, יכול מאוד להיות שהחיבור שלכם פשוט אינו מותאם לטעינה של אתרי האינטרנט של היום, שהם מורכבים ועמוסים יותר במידע מאי פעם.
צרו קשר עם ספק האינטרנט שלכם ועם ספקים מתחרים, ובדקו מהן חבילות הגלישה הקיימות. בכל זמן נתון תוכלו למצוא שלל מבצעי חבילות אינטרנט, כמו גם שירותי אינטרנט נוספים דוגמת שירותי גיבוי אוטומטי או סינון אתרים לילדים.

ובינתיים: התאימו את הדפדפן שלכם לעבודה עם חיבור איטי

כפי שראינו כאן, האטה במהירות הגלישה באינטרנט יכולה לנבוע ממגוון של סיבות, ולכן יתכן כי ייקח מעט זמן עד שתצליחו לאתר את המקור לבעיה ולפתור אותה. עד אז, יש כמה דברים שתוכלו לעשות כדי לשפר את חוויית הגלישה שלכם ולהצליח לעבוד בצורה סבירה גם עם החיבור האיטי.
מעבר לפעולות שהזכרנו קודם לכן בהקשר של הדפדפן, כמו הפעלת חוסם פרסומות ונטרול של תוספים, ישנם עוד כמה דברים שיכולים לסייע זמנית במצב של חיבור איטי במיוחד:
לסיכום, אם האינטרנט שלכם מתחיל לדשדש, בדקו את מהירות הגלישה שלכם, בחנו את הציוד שבעזרתו אתם מתחברים, ודאו כי המחשב שלכם עושה את עבודתו נאמנה וכי הדפדפן שלכם במצב תקין. ואם לא הצלחתם להגיע לפתרון לבד או שאתם מתקשים להחליט מה מקור הבעיה, תמיד תוכלו ליצור קשר עם התמיכה הטכנית של ספק האינטרנט או התשתית שלכם ולבקש את עזרתם.

בהצלחה!